Get Adobe Flash player

Bajka o bacanju podvezice

01Nekada je u Sjevernoj Americi mladenka nosila dvije podvezice, jednu kao uspomenu i drugu za bacanje. Obje podvezice je nosila na desnoj nozi malo iznad koljena.

Prije skidanja podvezice, mladenka prvo baca buket svim neudanim djevojkama.


Mladoženja skida podvezicu s mladenkine noge. Ponekad je skida sa zubima, ali danas češće koristi svoje ruke. On to čini dok mladenka sjedi  na stolici.
02

Nakon što je podvezica skinuta, on je tada baca svim neoženjenim mladićima. Mladić koji ju uhvati tada uzima podvezicu i stavlja ju na nogu djevojci koja je uhvatila buket. Nekada se govorilo da će se taj par slijedeći oženiti. Danas najčešće taj par otpleše zajedno jedan ples ili otpjeva nešto.

Druga podvezica koja je ostala za uspomenu skidala se kasnije u privatnosti sobe tijekom prve bračne noći.

Tradicija podvezice potječe još iz 14. stoljeća. U dijelovima Europe gosti na vjenčanju su vjerovali da dio mladenkine odjeće donosi sreću. Oni bi zapravo uništili mladenkinu haljinu trgajući komade tkanine. Očito, ta tradicija nije bila dobra za mladenku, te je tako počela bacati razne predmete gostima, a jedan od njih je i podvezica. To je postao običaj da mladenka baca podvezicu muškarcima. No, i to je ponekad izazivalo velike probleme za mladenku .... ponekad su se gosti napili i postali nestrpljivi te pokušali skinuti podvezicu prije vremena. Od tada počinje običaj da mladoženja skida podvezicu i baca je muškarcima. Nakon ovih promjena, mladenka počinje bacati buket svim neudanim djevojkama koje su spremne za brak.

 

 

03

foto_kutak_468x80_02