Get Adobe Flash player

Odabir vjenčanice

odabir_vjencaniceBliži se dan Vašeg vjenčanja. Pred Vama je, za mladenku, jedan od najvažnijih zadataka. ODABIR VJENČANICE.  Ako niste sigurni kako započeti potragu za „onom pravom“, pomoći ćemo Vam s par savjeta.

Svaka mladenka se u vjenčanici mora osjećati lijepom i elegantnom. Ako ne znate kako to postići pomoći ćemo Vam s nekoliko savjeta:

  • „mladenkin san“ – ono o čemu je svaka djevojka sanjala tj. kako je zamišljala da će jednog dana izgledati njena vjenčanica
  • cjelokupan izgled ceremonije
  • tjelesna građa mladenke
  • modni trend


Svaka mladenka se u vjenčanici mora osjećati lijepom i elegantnom. Ako ne znate kako to postići pomoći ćemo Vam s nekoliko savjeta:

-          „mladenkin san“ – ono o čemu je svaka djevojka sanjala tj. kako je zamišljala da će jednog dana izgledati njena vjenčanica

-          cjelokupan izgled ceremonije

-          tjelesna građa mladenke

-          modni trend

Kada smo uzeli sve to u obzir, krenimo u potragu.

Najprije se opskrbite raznim časopisima o vjenčanjima, ispecite kokice i pozovite nekoliko prijateljica. U miru svoje sobe i u ugodnom društvu biti će Vam puno lakše izraziti svoje želje i izabrati nekoliko modela koji Vam se sviđaju. Zapisujte sve ideje koje Vam prijateljice predlože. Pretražite Internet.

Današnje vjenčanice su prepune raznih detalja u bojama.

Dominiraju nježne boje: ružičasta, nebesko plava, svijetlo žuta, svijetlo zelena, te srebrna i zlatna i naravno boja ljubavi, crvena.

Ako ste se odlučili za bijelu, ni ona nije više samo bijela kako ste mislili. Postoji nekoliko nijansi koje pristaju određenoj puti.

-          Tamnija put  – tople bijele nijanse (bijela kava, slonovača ili one koje daju ružičasti odsjaj)

-          Bijela put ­- hladne bijele nijanse (ledeno bijela, biserno siva ili one koje daju plavkasti odsjaj)

Odabir materijala

Kako bi Vam tijekom cijele ceremonije bilo ugodno, birajte materijal prema godišnjem dobu kada je vjenčanje, ali i prema kroju haljine koju ste odabrali. Ako nosite veo razmislite da li će materijal odgovarati čipki na velu.

Materijali poput svile i čipke imaju lijep prirodan pad, pa su pogodni za haljine koje kližu oko tijela.

Žoržet je malo čvršći materijal pa je dobar za neke detalje na haljini.

Taft je težak materijal pa se koristi za haljine slične kraljevskim.


Krojački salon ili gotova haljina?

Krojač koji se bavi šivanjem vjenčanica, najbolje će znati  koji Vam model pristaje, te  vrstu materijala koja odgovara odabranom modelu haljine, ali to nije dovoljno da biste na svoj dan izgledali božanstveno. Možda se u haljini koju Vam preporuči krojač ne osjećate ugodno iako Vam stoji fenomenalno.  Kod šivanja haljine je problem što ne možete biti sigurni u ishod sve do kraja, a tada je možda već prekasno za neke velike popravke.

Naš savjet je da se odlučite ipak za specijalizirane salone, gdje će se tim ljudi pobrinuti za Vas. Najbolje je što imaju već gotove skoro sve modele haljina, pa tako možete probati razne i vidjeti koji Vam najbolje pristaje i u kojem se najbolje osjećate. Nemojte se brinuti za veličinu haljine, jer sve haljine mogu prilagoditi baš Vama.

Dakle, odaberite nekoliko osoba od povjerenja (mama, sestra, kuma, prijateljica…), popijte kavu, opustite se i krenite u potragu. Sigurno ste surfajući internetom i listajući časopise odabrali nekoliko salona koji su ušli u uži izbor (blizina, izbor haljina, cijena…). Uzmite si dosta vremena, jer ćete prvi put obići sve te salone i isprobavati razne modele dok ne nađete kroj koji Vam pristaje. Dobro bi bilo da si zapisujete u kojem ste salonu probali koju haljinu i njeno ime (većina vjenčanica nosi određeno ime jer se tako razlikuju model od modela), te kako Vam stoji.

Nemojte žuriti s odlukom. Kad stignete doma, uzmite svoje zabilješke i probajte odlučiti. Eliminirajte odmah salone u kojima Vam nije bilo ugodno ili su bili neljubazni prema Vama. Sjećam se jedne situacije kada je buduća mladenka (konfekcijske veličine 38/40) došla u salon i htjela probati haljine a prodavačica joj je na to odgovorila da oni nemaju haljinu njene veličine, te da može prelistati katalog, a oni će joj sašiti haljinu koju izabere. Naravno da se okrenula i izašla, a salon je ubrzo nakon toga zatvoren. Pitam se zašto? Zapamtite, gdje god da dođete Vi ste glavni i očekujte najbolju poslugu.

Nemojte čekati zadnji tren za izbor haljine. Uzmite u obzir da ćete morati nekoliko puta dolaziti u salon, kako bi haljinu prilagodili Vama. Za taj posjet preporuča se ponijeti grudnjak koji planirate imati na dan vjenčanja te obavezno vjenčane cipele, kako Vam haljina ne bi bila ni preduga ni prekratka.

Ako haljinu iznajmljujete, postoji mogućnost da je Vaša savršena haljina već rezervirana taj dan kad bi i Vama trebala, a salon nema više niti jednu takvu. Zato krenite u potragu barem 5-6 mjeseci prije vjenčanja.

foto_kutak_468x80_02