Get Adobe Flash player

Ah ta papirologija...

Vjenčanje je prije svega jedan romantičan i emotivan čin ali iza toga krije se i ona pravna strana.

A kako to obično i biva, čim je u pozadini nešto vezano uz državne službe potrebno je skupiti hrpu papirologije. S obzirom da ćemo se mi vjenčati u crkvi mislili smo da zapravo sve papire i nosimo svećeniku i kod njega odrađujemo onaj službeni dio. Ali naravno da nije tako jednostavno. Naime ako planirate crkveno vjenčanje nećete izbjeći matičara samo što ćete, umjesto kako se to nekad davno radilo, kod matičara otići solo neki dan prije crkvenog vjenčanja.

Dakle procedura ide otprilike ovako:


Najranije 3 mjeseca prije vjenčanja morate otići kod matičara. Sa sobom morate donijeti izvadak iz matice rođenih, kopije osobnih iskaznica i domovnica, te kopije osobnih iskaznica kumova. E sad ako je vjenčanje u matičnom uredu u kojem je jedno od vas i prijavljeno onda za toga nije potrebna kopija domovnice. Mada moram priznat da mi stvarno nije jasno čemu i domovnica i kopija osobne?!? Osobna iskaznica je dokument koji se dobiva temeljem domovnice, znači ako imam osobnu imam i domovnicu, ali dobro. Izvadak iz matice rođenih mora biti baš za vjenčanje. Naime navodno postoji nekoliko vrsta matičnih listova i u onome koji je za vjenčanje je napisan i bračni status tj. naznačeno je da ste slobodni. Ovisno o matičaru koji Vas vjenčava možda će Vam biti dovoljna samo imena i adrese kumova a možda će Vam trebati i kopije osobnih iskaznica. Kopija osobne zapravo samo služi kao dokaz da su kumovi punoljetni. Matičar će Vam izdati papire koje ćete na vjenčanju u crkvi potpisati i koje svećenik šalje potpisane i ovjerene nazad u matični ured da Vas se upiše u neku od njihovih knjiga :-)


Crkveni dio započinje rezerviranjem termina u crkvi. Sad opet ovisno o svećeniku individualno je koliko rano je dovoljno rano. Mi smo termin u crkvi rezervirali 5 mjeseci prije vjenčanja a s obzirom da naš svećenik ima princip da par koji prvi dođe ima vjenčanje u 18 sati nije da smo mogli birati kad bi mi zapravo željeli da bude. Sljedeći korak je najkasnije mjesec dana prije vjenčanja donijeti svećeniku sve potrebne papire što zapravo znači potvrdu o završenom zaručničkom tečaju, papire iz matičnog ureda, tzv. slobodne listove i krsne listove. Naravno opet vrijedi isto kao i kod matičara ako je vjenčanje u župi u kojoj je jedno od vas kršteno onda nije potrebno za njega nositi slobodni i krsni list.


Nakon predaje svih papira još trebate odraditi jedan duži razgovor sa svećenikom i onda ste ispunili sve preduvjete za vjenčanje.

Moram priznati da mi cijeli ovaj proces ni najmanje ne djeluje pojednostavljeno ali tko je rekao da je vjenčati se jednostavno :-)

foto_kutak_468x80_02